Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Rector publiceert zelf voortaan alleen nog in open access

Nieuwe artikelen van rector Vinod Subramaniam zijn vanaf nu voor iedereen toegankelijk. De rector hoopt daarmee het goede voorbeeld te geven aan andere wetenschappers.

Ook vijf andere rectoren van Nederlandse universiteiten publiceren hun werk voortaan alleen nog op plekken die gratis toegankelijk zijn. De publicaties worden bijgehouden in zogeheten repository’s, overzichten van universiteiten met links naar de betreffende artikelen.

Het repository van de VU is te vinden via:  https://research.vu.nl/  Wat de rector de afgelopen tijd heeft gepubliceerd, zie je hier. Nog niet alle artikelen die daar staan zijn openbaar beschikbaar, maar vanaf nu publiceert de rector dus geen werk meer dat achter een paywall verstopt zit.

Grens opzoeken

Het is de ambitie om vanaf volgend jaar alle wetenschappelijke artikelen in Nederland in open access-media te publiceren. De rectoren die daar nu mee zijn begonnen, doen dat in het kader van het project ‘You share, we take care’ van de VSNU, een pilot waarin ook andere wetenschappers worden aangespoord hun werk (vrijwel) meteen na publicatie gratis toegankelijk te maken. Volgens een verandering van de wet op het auteursrecht uit 2015 mogen wetenschappers hun onderzoeksresultaten ‘binnen een redelijke termijn’ openbaar beschikbaar stellen. In deze pilot zoekt de VSNU bewust de grens op van wat die redelijke termijn dan inhoudt. 

“Wetenschap dat wordt betaald uit publieke middelen moet beschikbaar zijn voor iedereen”, stelt Subramaniam op de site van de VU-bibliotheek, “wij stellen onze recente publicaties beschikbaar en hopen dat veel onderzoekers zullen volgen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.