Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Rector heeft geen clementie met slordige studenten

Studenten die zich te laat hebben ingeschreven voor een tentamen kunnen op weinig clementie rekenen van rector Frank van der Duyn Schouten. Hij verbaast zich over de online petitie van studentenbond SRVU tegen het voornemen van het bestuur  om late studenten uit te sluiten van dat tentamen.

Eigen verantwoordelijkheid

“Als universiteit kunnen we niet voldoende benadrukken dat studenten hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Daarom spreken we ze ook op hun slordige gedrag aan. Het is onze taak om hen te prepareren op verantwoording dragende posities op de arbeidsmarkt. Als we ze pamperen, dan nemen we die opdracht niet voldoende serieus.” 

Slecht signaal

Om die reden was hij ook niet onder de indruk van de bestaande boeteregeling die afgeschaft is omdat die onwettig bleek. “Ik vond het geen fraaie regeling. Hiermee werd het signaal gegeven dat het niet erg is om afspraken te ontduiken zolang je er maar 25 euro tegenaan gooit.”

Studievertraging

De angst van de SRVU dat studenten door één keer te laat inschrijven hun vak niet halen en daardoor een jaar studievertraging oplopen, begrijpt hij best. “We hebben een werkgroep ingesteld om te onderzoeken hoe de regeling zo vormgegeven kan worden dat die binnen de wettelijke kaders blijft en toch niet direct onaanvaardbaar zware consequenties heeft.” Eén of twee keer clementie voor te laat inschrijven, lijkt hem daarbij een goede optie. “Maar als je slordig gedrag niet aanpast, dan zijn de  consequenties voor de student.”

Vlekkeloos

Hij is het met de studentenbond eens dat het inschrijfsysteem vlekkeloos moet functioneren. De bond hoort vaak van studenten dat zij zich wel online inschrijven, maar dat het systeem het niet altijd goed opslaat. “Als zij dat kunnen aantonen, is het onze verantwoordelijkheid om het te laten repareren. Dat staat als een paal boven water. “

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.