Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Profs tegen kiloknaller

Vijftig hoogleraren ondertekenden de oproep ‘Stop de Kiloknaller’ van Wakker Dier die vandaag is gepubliceerd. Onder hen zijn zeven VU-professoren.

De wetenschappers delen de mening van Wakker Dier dat supermarkten met hun vele reclames voor goedkoop vlees een negatieve invloed hebben op dieren en boeren.

Ondanks de groeiende maatschappelijke weerstand stuntten supermarkten in 2015 gezamenlijk ruim 300 keer per week met goedkoop vlees. Dat is 40 procent meer dan in 2014. Vooral het industrievarken wordt vaak in de aanbieding gegooid. Daarnaast stunten winkels veel met het vlees van melkkoeien en zijn er nog reclames voor plof kip, aldus Wakker Dier.

Oog voor dier en milieu

“Ik ga ervan uit dat alle supermarkten hun klanten een kwalitatief goed product willen aanbieden. Dat betekent in het geval van dierlijke producten dat er ook oog is voor het welzijn van dier en milieu en daarmee ook van de mens”, motiveert Rien Aerts,  VU-hoogleraar systeemecologie zijn steun aan de petitie.

Zijn collega Jan Willem Erisman, VU-hoogleraar stikstofproblematiek, schrijft: “Duurzame productie van vlees is goed voor het milieu, klimaat, dier en mens. Dit vergt een eerlijke prijs voor ons voedsel om dat mogelijk te maken.”

Dieren zijn geen dingen

Ook VU-hoogleraar hersenen en gedrag Jaap Oosterlaan behoort tot de ondertekenaars. “Dierenziekten worden met grote hoeveelheden antibiotica bestreden waardoor antibiotica-resistentie inmiddels een grote bedreiging is geworden voor de volksgezondheid”, vindt hij.

“Dieren zijn geen dingen. Het zijn levende wezens die mededogen verdienen”, aldus Flip Witte, VU-hoogleraar hydrologie en ecologie.

Verder tekenden VU-hoogleraren dierecologie Nico van Straalen, huisartsgeneeskunde Henriette van der Horst en emeritus hoogleraar Frans Leo Hoek.

Bekijk hier de namen van de vijftig hoogleraren en lees waarom zij tegen de kiloknaller zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.