Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Prijs voor innovatiefste onderzoek voor VU-hackers

Computerwetenschappers van de VU kregen een flinke pluim van collega-hackers deze zomer. Erik Bosman, Kaveh Razavi, Cristiano Giuffrida en Herbert Bos wonnen de Pwnie-prijs voor innovatiefste onderzoek.

Bos en zijn groep kregen het voor elkaar om in te breken in een Windows-systeem zonder dat er fouten in zaten. Dat was nog nooit eerder gelukt. De wetenschappers maakten gebruik van eigenschappen van zowel de software als de hardware om in het systeem in te breken.

“Het is een van de coolste aanvallen die ik ooit heb gezien”, zei Bos eerder tegen Advalvas. De computerindustrie weet nog niet hoe ze deze nieuwe manier van hacken kan voorkomen.

Microsoft baalt

Helaas voor de onderzoekers krijgen ze geen beloning van Microsoft voor hun bevindingen, schrijft de Volkskrant. Het bedrijf beloont normaal gesproken mensen die gaten vinden in de systemen. Bos en de zijnen legden hun bevindingen wel eerst aan Microsoft voor, maar brachten ze al naar buiten voor de computergigant een oplossing had gevonden.

De Pwnie Awards werden uitgereikt op de Black Hat USA-conferentie in Las Vegas begin augustus. De prijzen worden wel gezien als de Oscars voor hackers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.