Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Prijs voor hersenonderzoeker VUmc

Onderzoeker Tom Würdinger van het VU medisch centrum ontving 7 oktober de Galenus Researchprijs 2014. Hij kreeg deze voor zijn werk aan hersentumoren en de diagnostiek van kanker via het bloed.

Met zijn onderzoek bij VUmc Cancer Center Amsterdam wil Würdinger bloedtests ontwikkelen die voor iedere patiënt de beste behandeling van de tumor bepalen.

Agressieve hersentumor

Würdinger ontwikkelde nieuwe geneesmiddelen tegen hooggradig glioom, een agressieve hersentumor. Ook ontdekte hij dat tumorcellen kleine vetblaasjes uitscheiden met genetisch materiaal erin, dat informatie bevat over de aard van de tumor.

Persoonlijk medicijn

Op basis hiervan ontwikkelde hij bloedtesten die laten zien welke patiënt wel en welke niet gevoelig zal zijn voor een geneesmiddel. “Binnen een paar jaar kunnen we vooraf uit bloed bepalen welke behandeling zeker een effect zal hebben en welke zeker niet”, zegt Würdinger.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.