Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Petitie tegen promotiestudent na twee jaar eindelijk overhandigd

Promovendi hebben ruim vierduizend handtekeningen verzameld tegen het experiment met promotie-studenten. Ze willen voorkomen dat promovendi een studiebeurs in plaats van een salaris gaan krijgen. 

De petitie is al bijna twee jaar oud, maar zojuist is hij overhandigd aan Kamerleden door de Actiegroep Promotiestudent en het Promovendi Netwerk Nederland. Vanmiddag praten de fracties in de Tweede Kamer kort over de plannen met promotiestudenten.

Tegenhouden

Misschien kunnen ze het experiment nog tegenhouden, hoopt PNN-voorzitter Charlotte de Roon. Ze is mordicus tegen het idee om van promovendi studenten te maken in plaats van werknemers.

Waren jullie de petitie even vergeten?

“Nee, we hielden hem achter de hand voor het moment dat het plan in de Tweede Kamer zou worden besproken. Dat is vandaag. Ik hoop dat we met de petitie laten zien dat er geen draagvlak is om van promovendi studenten te maken. Veel hoogleraren hebben de petitie ondertekend en er zijn steeds meer universiteiten die niet aan het experiment willen meedoen.”

Waarom zijn jullie tegen de komst van promotiestudenten?

“Promovendi dragen een groot deel van de organisatie en leveren een belangrijke bijdrage aan de output van universiteiten. Ze behoren als volwaardige werknemers gezien te worden. Dat is een principiële zaak. Als je ze een studiebeurs geeft, laat je zien dat je ze minder waardeert. Ze behoren een salaris te krijgen en pensioen op te bouwen.”

Niet eerlijk

Kunnen jongere wetenschappers niet zelf kiezen of ze als student willen promoveren of niet? 

“Misschien komen er wel mensen op die nieuwe promotieplaatsen af omdat ze werkloos zijn of omdat ze heel graag willen promoveren. Maar het is gewoon niet eerlijk om hen zo te behandelen. We hebben in Nederland een mooi promotieklimaat, laten we dat zo houden.”

In het buitenland zijn PhD-students heel gewoon, waarom hier dan niet?

“Ze zijn er wel gewoon, maar daar zijn mijn Europese collega’s helemaal niet blij mee. Die streven er juist naar dat promovendi als werknemers erkend gaan worden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.