Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Paralympiërs vooruit geholpen door wetenschap

Voor wetenschappelijk sportadvies kunnen topsporters voortaan terecht bij het Testcentrum Topsport. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van de VU en het Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam (CASA) Reade.

Met name aangepaste topsporters zoals paralympiërs zijn de doelgroep van het testcentrum. Met wetenschappelijke inzichten kunnen ze hun trainingen verbeteren en zo hun prestaties positief beïnvloeden, is het idee.

Beenkracht

Het Testcentrum Topsport test momenteel vier van ‘De 14 van Johan’, jonge paralympische sporters die zijn verbonden aan de Johan Cruyff Foundation. Met testen en advies ondersteunt het testcentrum hen bij hun loopbaan in de topsport.

Parasnowboarder Chris Vos: “Door het testtraject heb ik gezien hoeveel ik in beenkracht nog kan verbeteren, dat heeft me gemotiveerd tijdens de trainingen. De testen vond ik goed; zo kon ik bij de inspanningstest op de fiets eindelijk een keer helemaal maximaal gaan, omdat mijn voet was vastgezet. Tijdens testen bij eerdere keuringen stond ik los op het pedaal en schoot mijn voet er vanaf. Ik wil graag doorgaan met een vervolg van dit traject bij het Testcentrum Topsport.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.