Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Paniek om vertrek topwetenschappers uit Nederland

Talentvolle wetenschappers dreigen massaal naar het buitenland te vertrekken, vrezen wetenschappers. In Nederland zou de zware concurrentieslag om onderzoeksbeurzen ze te veel worden.

“Ik weet uit mijn omgeving dat er aan talentvolle mensen wordt getrokken”, zegt rector Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven vandaag in de Volkskrant. “We maken ons daarover grote zorgen.” Ook Frank den Hollander de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen noemt het vertrek van talenten naar het buitenland “een urgent probleem”.

Behoud van toptalent

Wetenschappers zouden gedesillusioneerd raken door de voortdurende strijd om onderzoeksgeld, die in het buitenland kennelijk minder heftig wordt gevoerd. Het kabinet zou volgens wetenschappers meer geld moeten uittrekken voor onderzoek en beleid moeten voeren voor het behoud van toptalent.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.