Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ouderen positiever over euthanasie

Het aantal ouderen dat zich kan voorstellen om ooit euthanasie of een laatste-wil-pil te zullen vragen, is tussen 2002 en 2009 gestegen. Vooral hoger opgeleide, ongelovige ouderen tussen de 64 en 74 jaar zijn positief over euthanasie.

Dat blijkt uit onderzoek van VUmc en VU, dat deze week wordt gepubliceerd in het blad Huisarts en Wetenschap.  In 2002 gaf 54 procent van de ouderen aan zich te kunnen voorstellen om euthanasie te zullen vragen. In 2009 is dit percentage gestegen naar 63 procent.

Meer chronisch zieken

Door vergrijzing en toegenomen levensverwachting zijn er in Nederland steeds meer ouderen met chronische ziekten. De zorg in de laatste levensfase, en daarmee ook het vraagstuk van actieve levensbeëindiging, wordt in de medische zorg – en zeker ook in de huisartsenzorg – steeds belangrijker.

Versnelling van de dood

Wanneer het lijden niet op een andere manier kan worden verlicht, wordt versnelling van de dood als een acceptabel resultaat van levenseindezorg gezien.

Extra aandacht bij zorgverleners en verder onderzoek naar hoe ondraaglijk lijden bij ouderen in kaart kan worden gebracht en verlicht, is daarom noodzakelijk, vinden de onderzoekers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.