Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Oogscan verraadt hersenschade

Aan de ogen van MS-patiënten is te zien hoeveel hersenschade ze hebben en hoeveel klachten ze daardoor hebben. Dat blijkt uit het onderzoek van epidemioloog Lisanne Balk die 24 oktober bij VUmc promoveerde.

Hersenschade

De ziekte Multiple Sclerose‎ tast zenuwcellen aan en veroorzaakt op termijn onomkeerbare invaliditeit. Het oog, waarin meer dan een miljoen zenuwcellen zitten, weerspiegelt de staat van het brein. Zijn veel cellen in het oog door aangetast, dan blijkt dat een indicatie van hersenschade zijn. Balk gebruikt een relatief nieuwe methode (OCT) om een 3D-scan van ogen te maken. Ze vergelijk de ogen van langdurige zieke MS-patiënten met die van gezonde vrijwilligers. Hieruit bleek dat OCT geschikt is om de voortgang van de ziekte van de patiënt nauwkeurig in kaart te brengen.

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.