Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderzoeksstation overstroomd

Het Siberische onderzoek van een aantal klimaatwetenschappers aan de VU ligt al een paar maanden stil omdat hun meetapparatuur niet meer werkt door een overstroming. De mast waaraan de apparatuur is opgehangen die de concentratie aan broeikasgassen en weergegevens registreert, staat met de voeten in het water, waardoor de accu’s stuk zijn gegaan.

“En nieuwe accu’s regelen is nogal een klus op de toendra”, vertelt Ko van Huissteden. Hij zag eind juni op satelietbeelden dat het hele gebied onder water stond. Zijn collega Joshua Dean was toen al onderweg. “Onze Russische collega’s deden er tamelijk relaxed over. Er was meer water dan normaal, vertelden ze, maar toen ik daar aankwam was het erger dan verwacht.” Gelukkig stond het hutje waar de onderzoekers slapen nog net droog, maar gegevens van dit seizoen zijn er nauwelijks, waardoor er een gat in de data zit.

Door opwarming?

De VU doet al vijftien jaar metingen op deze plek, in het Kytalyk natuurreservaat in Noord Siberië. Je kunt er alleen met een boot komen, vanuit de dichtstbij gelegen grotere plaats Chokurdagh. Een van de onderzoeksvragen is in welke mate de in de permafrost opgeslagen broeikasgassen vrijkomen als het klimaat opwarmt en de bodem ontdooit. Is het overstromen van de onderzoekslocatie, ironisch genoeg, een teken van deze opwarming? Dat is moeilijk te zeggen, vinden de onderzoekers, maar er is afgelopen herfst uitzonderlijk veel sneeuw gevallen. En in het voorjaar veel regen. “En dat is wel precies wat de klimaatmodellen voorspellen als dat gebied opwarmt’, vertelt Van Huissteden.

Tegen een stootje

Dean bleef ondanks de overstroming tien dagen op het onderzoeksstation. Om met de hand metingen te doen op verschillende plekken in de buurt. De accu’s heeft hij niet kunnen vervangen omdat hij de juiste spullen niet had. “Dat wordt wachten tot volgend voorjaar, helaas.” Gaat hij de accu’s in het vervolg in de mast hangen om ze bij een volgende overstroming droog te houden? Dean: “Dat is nogal lastig, ze wegen samen zestig kilo. Je wil een systeem dat tegen een stootje kan omdat je er niet even naartoe kan om iets te repareren. Waarschijnlijk gaan we volgend jaar een platform bouwen zodat ze hoger staan.”

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.