Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderzoeksbeurs nodig? Zo versla je de concurrentie

Een beurs binnenslepen van Nederlandse en Europese onderzoeksfinancierders is “een lot uit de loterij”, volgens hoogleraar software engineering Patricia Lago. Ongeveer 1 op de 8 jonge wetenschappers lukt het. Hoe haal jij dan wél die beurs binnen?

“De grootste kans is dat je geen beurs krijgt”, zegt sociologiehoogleraar Halleh Ghorashi. Zij ontving vorig jaar een Vici-beurs. “Zorg dat je een pool van collega’s hebt die je in het proces met je meedraagt. Het is een heel zwaar proces. Met bloed, zweet en tranen schrijf je een voorstel. Het is zo belangrijk dat je niet aan jezelf twijfelt.”

Je eigen onderzoek

Maar wees vooral ook realistisch, benadrukt subsidieadviseur Bart Jordi. “Zeventig procent van de gepromoveerden blijft niet in de wetenschap”, stelt hij. “En vaak zijn dat absoluut niet de slechtste zeventig procent. Niet iedereen kan blijven, ook al doe je heel erg je best.”

Maar, weet economiedocent Sabine Go, “er zijn ook veel andere mogelijkheden om geld voor je onderzoek te krijgen”. “Met kleinere fellowships werk je je misschien minder omhoog, maar je doel kan ook zijn om leuk, eigen onderzoek te doen. En ERC en NWO willen ook zien of jij met projectbudgetten om kunt gaan.”

Lees het hele tipverhaal op deze website of in het (online) magazine.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.