Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderzoek naar ‘huh?’ wint Ig Nobelprijs

Elke taal heeft een woord voor ‘huh?’. Voor die ontdekking hebben drie wetenschappers van het Nederlandse Max Planck Instituut de Ig Nobelprijs voor de literatuur gewonnen.

De Ig Nobelprijzen, gisteravond uitgereikt in een theater van Harvard University, zijn een parodie op de Nobelprijzen. Ze zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan laat nadenken. Ze hebben inmiddels een vrolijke reputatie verworven en wetenschappers laten zich graag in het zonnetje zetten. De geprezen taalonderzoekers zijn Mark Dingemanse, Francisco Torreira en Nick Enfield.

Urineren

Er viel nog veel meer grappig onderzoek in de prijzen. Zo blijken alle zoogdieren ongeveer 21 seconden te urineren voordat hun blaas leeg is. Als je een staart aan een kip plakt, kun je het voortbewegen van een dinosaurus simuleren. Een acute blindedarmontsteking kun je vaststellen door te kijken hoeveel pijn de patiënt heeft als hij over een snelheidsdrempel rijdt.

De politie van Bangkok kreeg de Ig Nobelprijs voor de economie: die wil politiemannen betalen als ze zich niet laten omkopen.

Zwevende kikker

Al twintig keer eerder kreeg een Nederlandse wetenschapper een Ig Nobel Prijs. De bekendste is waarschijnlijk Andre Geim, die met behulp van magneten een kikker liet zweven. Later won Geim de Nobelprijs voor de natuurkunde vanwege zijn ontdekking van grafeen.

De ceremonie is altijd een melige bedoening. Als het dankwoord van een wetenschapper te lang duurt, loopt een achtjarig meisje genaamd Miss Sweety Poo het podium op en zegt ze: “Ik verveel me.”

Eén woord

Dingemanse heeft met zijn collega’s een videoboodschap gestuurd. Ze wilden het record van de kortste dankspeech verbreken. Die bestond maar uit één woord…

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.