Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ondertussen in deze zomer…

De boeken mochten even in de kast, de bikini’s konden aan. Maar terwijl de collegezalen gesloten bleven en de universiteitsbibliotheken waren uitgestorven, stond het nieuws niet helemaal stil.

Voor 161 talentvolle wetenschappers begon de zomer goed…

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikte medio juli 161 beurzen uit aan recent gepromoveerde wetenschappers. Met de zogeheten ‘Veni-beurzen’, van 250 duizend euro per wetenschapper, wordt onderzoek gefinancierd naar onder meer de ontstaansgeschiedenis van melkwegclusters en de Middeleeuwse kunsten. 

…net als voor een Nederlandse studente op Curaçao

De rechter oordeelde eind juli dat de Nederlandse staat een studente op Curaçao onterecht haar studiefinanciering heeft ontnomen. De studente woonde vanaf haar vijfde in België en vertrok in 2006 naar Curaçao om daar te studeren. Toen haar vader in 2008 stopte met zijn werk in Nederland, werd de studiefinanciering van zijn dochter stopgezet omdat hij geen grensarbeider meer was. Maar volgens de rechter doet dat er niet toe: hoewel ze al jaren niet meer in Nederland woonde, heeft de studente voldoende banden met haar vaderland om, net als elke andere Nederlandse student, recht te hebben op studiefinanciering in het buitenland.

Hogeschool Rotterdam verlaagt collegegeld om meer studenten te trekken…

Het wordt duizenden euro’s goedkoper om in Rotterdam een tweede studie te volgen, meldde hogeschoolblad Profielen. De hogeschool schroeft enkele instellingstarieven fors omlaag om meer studenten te trekken. Enkele masters in de gezondheidszorg worden minder duur voor wie al een master op zak heeft, en ook masteropleidingen en associate degrees in de techniek worden goedkoper.

…en in de VS is het collegegeld inzet voor de verkiezingen

De democratische presidentskandidaat Hillary Clinton lanceerde begin augustus een plan om de almaar groeide studieschuld in de Verenigde Staten het hoofd te bieden. Studenten hoeven in de toekomst, als het aan Clinton ligt, niet meer enorm dure leningen af te sluiten om het collegegeld van openbare universiteiten te betalen. Het plan, de ‘New College Compact’, kost 350 miljard dollar over tien jaar, maar wat het precies behelst is nog onduidelijk.

Rotterdammers vaker op fraude betrapt dan Amsterdammers

Amsterdamse studenten werden in 2013 minder vaak betrapt op fraude met hun uitwonendenbeurs dan studenten uit Rotterdam en Den Haag, meldt het Parool eind juli. Van alle studenten die in dat jaar werden gecontroleerd door DUO kreeg 39 procent een boete omdat ze nog thuis woonden en toch een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. In Amsterdam kreeg slechts dertien procent een boete.

TU Eindhoven ontslaat onderzoeker vanwege spionage

Eind juli werd bekend dat de Technische Universiteit Eindhoven vorig jaar een Russische natuurkundige heeft ontslagen op verdenking van spionage. De 28-jarige wetenschapper werd op staande voet ontslagen na een waarschuwing van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst was de man “een risico voor de veiligheid van Nederland”. De Rus is het land uitgezet en is niet langer welkom in alle landen van Schengenzone

Duizenden eerstejaars beginnen aan de introductietijd…

Het is weer feest in veel studentenstudenten: deze week begint op veel plekken de introductietijd voor nieuwe eerstejaars. Utrecht, Leiden en Groningen zijn maandag begonnen, Wageningen, Nijmegen en Delft volgen en ook Amsterdam, Rotterdam en Maastricht verwelkomen binnenkort hun nieuwe studenten. De Introductiedagen van de VU beginnen op woensdag 19 augustus.

…maar in Utrecht sluit studentendiscotheek Woo zijn deuren

Studentendiscotheek Woolloomooloo in Utrecht is voorlopig dicht, meldt het digitale universiteitsblad DUB. De discotheek blijft gesloten na een incident waarbij een negentienjarige man zijn oogkas brak omdat hij in de verdrukking kwam bij de ingang van de discotheek. Toen een vrouw struikelde, brak er paniek uit bij de deur, waarna de man bewusteloos naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Hij houdt waarschijnlijk geen blijvend letsel over aan het ongeval. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.