Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ondanks stank mag tentamen niet opnieuw

Een student van de Hogeschool Rotterdam die tijdens een tentamen misselijk werd omdat de student voor hem naar braaksel stonk, mag dat tentamen niet overdoen. Hij had meteen aan de bel moeten trekken, vindt de examencommissie.

Het incident gebeurde afgelopen zomer, toen heel Nederland gebukt ging onder tropische temperaturen. Kort voor de toets werd één van de studenten ziek en moest overgeven, schrijft nieuwssite Profielen. Het tentamen werd naar een ander lokaal verplaatst, maar daar schoot de klager weinig mee op.

Ondraaglijke geur

“De betreffende student mocht desondanks deelnemen aan de toets zonder schone kleren aan te trekken en zat vervolgens voor mij”, schrijft hij in een brief aan de examencommissie. Door de “ondraaglijke geur” kon hij zich niet meer concentreren. “Basale wiskundige stappen heb ik hierdoor fout gedaan doordat ik zelf ook misselijk was gedurende en na de toets.” Hij haalde een 2,4 voor de toets en vroeg om een extra herkansingsmogelijkheid.

Maar de examencommissie heeft geen medelijden. Er is adequaat gereageerd door het tentamen te verplaatsen naar een ander lokaal en daar heeft noch de student in kwestie, noch één van zijn medestudenten bij de surveillant geklaagd over stank. “Deze toets wordt in het huidige studiejaar opnieuw aangeboden en u kan daar gebruik van maken”, schrijft de commissie in een brief.

In beroep

De student legt zich niet neer bij de afwijzing van zijn verzoek en gaat in beroep, zegt hij tegen het HOP. Hij zou de surveillant wel degelijk meteen hebben aangesproken op de situatie, maar die bleek dit niet te hebben genoteerd. Mocht de student opnieuw ongelijk krijgen, wil hij de toets inderdaad later dit collegejaar overdoen. “Hopelijk dan toch zonder misselijkmakende incidenten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.