Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Omstreden hoogleraar aangesteld bij pedagogiek

De nieuwe hoogleraar Marian Bakermans-Kranenburg bij Gedragswetenschappen is niet onomstreden. Volgens een intern rapport van de Universiteit Leiden was op haar vorige afdeling sprake van een angstcultuur.

Marian Bakermans-Kranenburg is per 1 juni hoogleraar Neurobiologische en omgevings-determinanten van opvoeding en ontwikkeling aan de VU. Ze neemt haar promovendi en een deel van haar onderzoek mee.

Angstcultuur

Volgens een intern rapport van de Universiteit Leiden, dat vorig jaar naar de Volkskrant uitlekte, zou op het Instituut Pedagogische Wetenschappen door het beleid van hoogleraar Rien van IJzendoorn en zijn vrouw hoogleraar Adriana Bus sprake zijn van een angstcultuur. Bakermans-Kranenburg zou daaraan hebben bijgedragen. Er was volgens het rapport sprake van een schrikbewind waardoor veel medewerkers ontslag namen of overspannen raakten.

Dezelfde regels als iedereen

Volgens VU-woordvoerder Wessel Agterhof zijn er aan de komst van Bakermans-Kranenburg veel intensieve gesprekken binnen de faculteit vooraf gegaan. “Voor mevrouw Bakermans gelden dezelfde regels als die voor iedereen op de VU gelden. We hebben er alle vertrouwen in dat ze zich daar aan houdt.”

Teleurstellingen

Bakermans-Kranenburg verwacht geen problemen. “Bij samenwerken zijn altijd twee partijen betrokken. De samenwerkingen die goed waren en dat ook zijn, koester ik. Daartoe reken ik trouwens ook samenwerkingen met verschillende mensen van de VU die al jarenlang bestaan. Van teleurstellingen leer je. Ik sta open voor nieuwe samenwerking en feedback daarin, en ik heb er volledig vertrouwen in dat dat prima zal gaan lopen.”

Overleg

Bakermans-Kranenburg werkt al jaren veel samen met VU-hoogleraar Orthopedagogiek Carlo Schuengel. “Toen ze mij benaderde of de VU geïnteresseerd zou zijn in haar komst zijn we dat gesprek breder gaan voeren in de afdeling en met het bestuur. Ik ben blij dat alle partijen er uitgekomen zijn en dat Marian en haar team nu een nieuwe inbedding hebben gevonden bij de VU.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.