Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

NWO reserveert een miljoen voor goede ideeën voor open science

Met een goed idee voor open science kunnen wetenschappers vanaf vandaag geld aanvragen bij onderzoeksfinancier NWO. Minstens twintig projecten kunnen aanspraak maken op een nieuw fonds van een miljoen euro.

Open science is het ideaal dat wetenschappers hun data met de wereld delen, zodat ook anderen ermee aan de slag kunnen. De data moeten open, vrij toegankelijk, transparant en herbruikbaar zijn.

NWO wil wetenschappers nu belonen voor inspanningen op het gebied van open science. Ze kunnen maximaal 50 duizend euro voor hun project krijgen. De toekenningen van het Open Science Fund worden in de zomer van 2021 verwacht.

Cultuurverandering

Helemaal vanzelfsprekend is open science nog niet. Er moet een cultuurverandering komen, meent NWO-voorzitter Stan Gielen. “Die proberen we op zoveel mogelijk manieren te bewerkstelligen.”

Als goed voorbeeld voor de aanvragers geeft de organisatie het werk van vogelonderzoeker Antica Culina, die net de Nederlandse Dataprijs heeft gekregen voor haar vogeldatabase. Ze merkte dat veel data over vogelpopulaties in verschillende formats staan, moeilijk te vinden zijn of zelfs verloren gaan. Nu kunnen alle vogelonderzoekers dezelfde database gebruiken.

NWO wil niet achterblijven: de financier zou het liefst alle ingediende voorstellen van het nieuwe fonds (zowel de uitgekozen als afgewezen voorstellen) op zijn website zetten, met het commentaar van de beoordelingscommissie erbij. Maar dat gebeurt alleen als de aanvragers daarmee instemmen.

Paywall

Open science gaat een stapje verder dan open access. Dat laatste is het streven naar gratis toegankelijke publicaties in de wetenschap, zodat kennis niet achter een paywall verdwijnt. Open science gaat ook over de gegevens die aan de publicaties ten grondslag liggen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.