Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

NWO gaat weinig extra’s doen voor zwangeren

Hindert een zwangerschap de carrière van vrouwelijke wetenschappers? Aan onderzoeksfinancier NWO zal het niet liggen, meent minister Van Engelshoven.

Vorige maand schreef NRC Handelsblad over de problemen van zwangere wetenschappers bij de aanvraag van een beurs bij NWO. De strakke deadlines van de aanvraagronden stroken niet altijd met de zwangerschap.

De Socialistische Partij stelde schriftelijke vragen aan de minister van OCW, die ook emancipatie in haar portefeuille heeft. In haar antwoorden springt Van Engelshoven op de bres voor de onderzoeksfinancier.

Weinig bezwaar

Er komen hierover maar enkele bezwaarschriften per jaar binnen, onderstreept ze, op vele duizenden aanvragen. “Ik acht het dan ook niet noodzakelijk om een onderzoek in te stellen.” En even verderop: “Ik ben van mening dat NWO op de goede weg is op het gebied van genderbeleid.”

In NRC zei een van de vrouwen dat ‘maatwerk’ (van geval tot geval oplossingen zoeken) de problemen van zwangere vrouwen niet verhelpt. De regels zijn niet helder en menige programmacoördinator is niet goed op de hoogte van de mogelijkheden.

Toch maatwerk

Van Engelshoven benadrukt dat maatwerk juist een goed idee is. Een ‘standaardaanpak’ noemt ze onwenselijk. “Iedereen is anders en de impact van een zwangerschap verschilt van persoon tot persoon, zoals dat ook het geval is bij andere persoonlijke omstandigheden.”

Wel moeten kandidaten beter op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden, erkent ze. Ook moeten programmacoördinatoren goed geïnstrueerd worden over maatwerk bij zwangerschap.

Discussie

Over de achterstand van vrouwen in de wetenschap is vaker discussie en een paar jaar geleden bleek dat vrouwen minder snel een NWO-beurs kregen dan mannen. Ook toen zeiden de verantwoordelijke bewindslieden dat ze NWO niet hoefden bij te sturen.

Overigens houdt NWO al rekening met gezinsvorming. Moeders mogen langer over hun aanvraag doen (bijvoorbeeld: niet binnen drie jaar na hun promotie een Veni-beurs aanvragen, maar binnen 4,5 jaar). Sinds kort kunnen ook hun partners een half jaar extra de tijd nemen.

Uitstappen

Zwangere vrouwen krijgen straks de mogelijkheid om uit de aanvraagronde te stappen en een jaar later op hetzelfde moment in de procedure weer in te stromen, zei de organisatie in een reactie tegen NRC. Op dit moment is die maatregel nog niet in de procedures NWO opgenomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.