Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

NS wil nu ook spitsvriendelijke roosters

De NS hoopt dat onderwijsinstellingen hun roosters willen aanpassen om gedrang in de treinen te voorkomen. Dat zei de nieuwe topman Roger van Boxtel gisteravond in Nieuwsuur.

Reizigers moeten volgend jaar rekening houden met overvolle treinen omdat oude treinstellen al moeten worden afgeschreven terwijl de nieuwe nog even op zich laten wachten. “Als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen, is de kans op een zitplaats bijzonder klein”, aldus Van Boxtel.

Spitsstudent

Om het aantal reizigers iets meer te spreiden, roept hij het onderwijs op de roosters aan te passen. “Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van negen uur om tien uur beginnen.”

De NS-topman doet zijn oproep nu vanwege de problemen met materiaal, maar vervoerders willen al langer dat onderwijsinstellingen gaan helpen om studenten uit de spits te krijgen. Op sommige bus- en treinlijnen is een overweldigende meerderheid van de spitsreizigers student.

Spitsrooster

Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs riep hogescholen en universiteiten al op om mee te denken over roosteraanpassingen. Dat zou een bezuiniging van tweehonderd miljoen euro op de ov-studentenkaart mogelijk maken. “De bedoeling is dat instellingen, gemeenten en vervoerders gezamenlijk gaan kijken waar in de regio problemen ontstaan. Soms zullen die opgelost kunnen worden door de roosters aan te passen”, zei ze vorig jaar tegen het HOP.

Een werkgroep onder leiding van VVD-politica Jeannette Baljeu maakt op dit moment een plan voor die bezuiniging op de ov-studentenkaart. Die zogeheten werkgroep ‘beter benutten onderwijs en openbaar vervoer’ komt nog voor het eind van het jaar met een advies.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.