Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nobelprijs geneeskunde naar Ier, Japanner en Chinees

Voor de bestrijding van malaria en rivierblindheid delen een Ier, een Japanner en een Chinees de Nobelprijs voor de geneeskunde. De ziektes worden veroorzaakt door parasieten.

Dat heeft het Nobelprijscomité zojuist bekendgemaakt. De wetenschappers hebben voor een revolutie in de aanpak van infectieziekten gezorgd, aldus het comité.

Rivierblindheid

De Japanse microbioloog Satoshi Ōmura isoleerde allerlei soorten bacteriën die volgens hem veelbelovend waren voor de bestrijding van infectieziektes. Hij kreeg overweldigend gelijk toen de Ierse wetenschapper William C. Campbell uit één van deze bacteriën een medicijn tegen rivierblindheid ontwikkelde. 

Deze akelige ziekte komt vooral in Afrika voor, maar ook in Zuid-Amerika. Hij wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die wordt verspreid door kriebelmuggen. Uit de bacteriën van de Japanner kwam het medicijn ivermectine voort, dat allerlei parasieten kan doden en dus ook rivierblindheid kan genezen.

Oude kruidengeneeskunde 

Malaria is eveneens een ziekte die door parasieten wordt veroorzaakt. Ze worden verspreid door malariamuggen. De Chinese Youyou Tu vond haar inspiratie in oude kruidengeneeskunde en ontwikkelde het medicijn artemisinine uit zomeralsem, een plant waar ze de werkzame stof uit isoleerde. Dankzij het medicijn zijn parasieten binnen enkele dagen uit het bloed verdwenen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.