Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nieuwe universiteit: De Universiteit van Nederland

Geïnspireerd door het succes van webcolleges in de Verenigde Staten beginnen zelfbenoemde nerds Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn een Nederlandse online ‘universiteit’ voor hoorcolleges.

In de VS worden colleges van populaire hoogleraren soms miljoenen keren bekeken. De liefde voor een vak of onderwerp blijkt vaak te beginnen bij een goede docent. “Ook in Nederland hebben we tientallen hoogleraren die de gave hebben om hun toehoorders voor altijd fan van hun vakgebied te maken”, schrijven Blankesteijn en De wereld draait door-deskundige Klöpping.

Begin 2013 plaatst ‘de Universiteit van Nederland de eerste filmpjes online, waar de initiatiefnemers naar eigen zeggen de beste hoogleraren van Nederland voor zullen strikken. “Dat zou niet alleen geweldig zijn voor al die Nederlanders”, jubelen ze. Voor universiteiten is het mooie marketing en ook het bedrijfsleven kan een graantje meepikken door zijn maatschappelijke betrokkenheid te tonen.

Vanaf september 2013 wordt ‘elke werkdag in het tv-seizoen’ om 20.30 een opgenomen college van twintig minuten uitgezonden op de website. Klöpping en Blankesteijn hopen dat kijkers dankzij het vaste tijdstip gaan twitteren over de lesstof. Ziggo zendt de colleges uit op kanaal 13.

De oprichters, die zichzelf op Twitter allebei ‘rector magnificus van de Universiteit van Nederland’ noemen, zeggen het initiatief pas in januari aan de grote klok te willen hangen.

Afgelopen week bekeken ruim een miljoen Nederlanders het tv-college van fysicus Robbert Dijkgraaf over de kleinste deeltjes. Hij wist zijn toehoorders een uur lang te boeien. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.