Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nieuwe KNAW-prijs, met dank aan de havenarbeiders

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gaat een nieuwe wetenschapsprijs uitreiken. Elke twee jaar krijgen acht winnaars driehonderdduizend euro voor fundamenteel onderzoek. Het geld komt uit een omstreden fonds.

De prijs is bedoeld voor internationaal erkende wetenschappers. Ze mogen niet langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd en moeten verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De komende maanden verzamelt de KNAW nominaties voor de eerste editie.

Niet van mijn centen

De nieuwe prijs heet de Ammodo KNAW Award, want hij wordt betaald door de stichting Ammodo. Die financierde eerder vooral podiumkunsten en beeldende kunst. De herkomst van het geld is niet onomstreden. Een pensioenfonds voor havenarbeiders werd omgevormd tot een fonds voor levensverzekeringen en samen met twee andere verzekeraars verkocht aan Aegon. Van de winst is toen een liefdadigheidsfonds voor kunst en cultuur opgericht.

Daar kwam een rechtszaak van, want havenarbeiders snapten dit niet: waarom ging de winst niet naar hun pensioenen? “Het is je reinste diefstal”, zei een gepensioneerde havenarbeider in NRC Handelsblad. “Ik heb niets tegen kunst en cultuur, maar niet van mijn centen.”

Extra pensioen

De zaak is in 2010 geschikt, waarbij er alsnog 500 miljoen extra naar de pensioenen ging. Maar ook daarna bleef het roerig. Het CDA stelde in 2011 nog Kamervragen over de zaak, maar kreeg minister Kamp niet aan zijn kant. Volgens verzekeraar Aegon is er niets aan de hand en is alles volgens het boekje gegaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.