Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nieuw platform maakt wetenschappelijke publicaties gratis toegankelijk

Gratis grasduinen door allerlei Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften uit de sociale en geesteswetenschappen? Vanaf nu kan het, dankzij het nieuwe open- accessplatform OpenJournals.

Alle onderzoeksartikelen voor iedereen gratis toegankelijk: dat is het streven binnen de wetenschap. Onderzoeksfinancier NWO, wetenschapsgenootschap KNAW en universiteitenvereniging VSNU willen dat onderzoek gefinancierd met publiek geld vanaf dit jaar volledig open access gepubliceerd wordt.

Steuntje

Dat doel komt weer een stapje dichterbij met de lancering van OpenJournals. Op dit nieuwe platform kunnen in Nederland uitgegeven tijdschriften hun artikelen publiceren zonder dat deze achter een paywall verdwijnen.

Gaat het in de wetenschap over open access, dan zijn de ogen vaak gericht op internationale toptitels van grote uitgeverijen als Elsevier en Springer. Maar dit nieuwe platform moet vooral een steuntje in de rug zijn voor zelfstandige Nederlandse tijdschriften op het gebied van de sociale en geesteswetenschappen, schrijft NWO. Zij hebben vaak nog moeite om de overgang naar open access te maken.

Maar ook andere tijdschriften die open access een warm hart toedragen, mogen zich bij het platform aansluiten. Bezoekers kunnen vanaf vandaag door zeven tijdschriften bladeren. De collectie wordt in drie jaar tijd uitgebreid naar zeker veertig titels, hoopt NWO.

Subsidies

Het project krijgt een subsidie voor drie jaar van NWO en het ‘Humanities Cluster’ van de KNAW doet de technische ondersteuning. Volgens de regels van het zogeheten diamond open-accessmodel worden aan auteurs geen publicatiekosten doorgerekend.

De wetenschappelijke tijdschriften moeten wél in de buidel tasten om het platform draaiende te houden: zij betalen een jaarlijkse contributie van 2.500 euro (exclusief btw). Maar OpenJournals kan hen helpen met zoeken naar subsidies, valt te lezen in de FAQ.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.