Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Netwerken van voortgezet en hoger onderwijs hebben geld nodig

Het kabinet wil dat universiteiten, hogescholen en het voortgezet onderwijs gaan samenwerken om scholieren beter voor te bereiden op het hoger onderwijs. Dat doen we allang, zeggen ze, maar volgend jaar komen we daarvoor geld te kort.

Vandaag bieden de elf netwerken van voortgezet onderwijs en hoger onderwijs een petitie aan bij de Tweede Kamer. Ze hopen dat die iets uithaalt bij de behandeling van de Onderwijsbegroting deze week.

Aan deze netwerken doet zestig procent van de vo-scholen mee, met twaalf universiteiten en negentien hogescholen. Ze richten zich vooral op de bètavakken en werken aan betere studievoorlichting, bijscholing van docenten en beter onderwijs. Het kabinet wil dat zulke netwerken er ook komen voor andere vakken.

Geldgebrek

Maar de huidige netwerken dreigen komend jaar uit geldgebrek te moeten inkrimpen, waarschuwen ze. Help ons om 2017 te overbruggen, vragen ze in de petitie. Met tweeënhalf miljoen euro zijn ze uit de brand.

Het kabinet wil de komende jaren miljoenen uittrekken voor zulke samenwerking, oplopend tot maar liefst dertig miljoen euro per jaar vanaf 2025. Maar dat geld staat pas vanaf 2018 in de begroting en dat is volgens de netwerken te laat.

Het is zonde om mensen te ontslaan terwijl je ze een jaar later weer nodig hebt, vindt Agnes Kemperman, coördinator van het Amsterdamse netwerk en voorzitter van de landelijke vereniging van zulke netwerken. “Ook ik heb medewerkers die ik misschien niet in dienst kan houden. Juist in een netwerk is het fijn als je steeds dezelfde mensen spreekt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.