Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederlandse wetenschappers steeds gezaghebbender

Terwijl Nederlandse wetenschappers zich steeds feller verzetten tegen de hoge publicatiedruk, blijken hun artikelen steeds beter. Ze worden vaker geciteerd door vakgenoten, blijkt uit de nieuwe Leiden Ranking.

Jaarlijks produceren de Nederlandse universiteiten meer dan 23 duizend wetenschappelijke artikelen. De Universiteit Utrecht spant de kroon met bijna drieduizend publicaties per jaar. Zelfs de Universiteit van Tilburg, die het minst publiceert van allemaal, brengt meer dan één artikel per dag voort.

Toegenomen publicatiedruk

In de wetenschap klinkt steeds meer protest tegen de stroom aan publicaties. Wetenschappers zouden allemaal trucs hanteren om hun impact te verhogen, zoals de salamitactiek; onderzoeksresultaten in stukjes hakken om er meer dan één publicatie uit te halen.

De klachten over toegenomen publicatiedruk zijn niet uit de lucht gegrepen. Het aantal Nederlandse publicaties is de afgelopen jaren met twintig procent gegroeid, meldt onderzoeksinstituut CWTS, dat wetenschappelijke publicaties, citaties en impact bestudeert.

Best geciteerd

Maar die artikelen worden wel iets vaker geciteerd. Het aantal citaties is de meest gebruikelijke manier om de kwaliteit van wetenschap te meten: hoe vaker er naar een artikel verwezen wordt, hoe belangrijker het kennelijk is.

Steeds meer Nederlandse publicaties dringen door tot de tien procent best geciteerde artikelen in hun vakgebied. In de periode 2006–2009 lukte dat precies dertien procent van alle Nederlandse publicaties. Vier jaar later staat de teller op 13,6 procent.

Wordt de kwaliteit van de wetenschap aangetast door het toenemende aantal artikelen, zoals critici vrezen? “De ranking blijkt geen duidelijke bevestiging te bieden voor dit idee”, aldus het CWTS.

Allemaal Amerikaans

Op grond van citatiescores maakt het CWTS de wereldwijde Leiden Ranking, als tegenhanger van ranglijsten die gebruikmaken van subjectieve meningen en gegevens die door de universiteiten zelf worden aangeleverd.

De eerste negen universiteiten in de ranking zijn allemaal Amerikaans, met MIT helemaal bovenaan. Op tien staat het Israëlische Weizmann Institute of Science. Van de Nederlandse universiteiten scoort Leiden het hoogst (14,5 procent van de publicaties behoort tot de top tien procent van het vakgebied). Deze universiteit staat op de 52ste plaats. Tilburg presteert het minst (10,8 procent van de publicaties hoort bij de top tien procent), maar staat wereldwijd nog altijd 263ste

Onderwijs weegt niet mee

De makers wijzen erop dat een ranglijst als deze nooit genoeg kan zijn om universiteiten te beoordelen. Zo weegt onderwijs helemaal niet mee en zijn er ook verschillen in wetenschappelijke disciplines: Tilburg richt zich sterk op sociale wetenschappen en die scoren nu eenmaal minder goed in dit soort ranglijsten.

In de toekomst komt er bij de evaluaties van Nederlandse vakgroepen minder nadruk op de hoeveelheid publicaties te liggen, weten ook de onderzoekers van het Leidse CWTS: “De komende jaren zullen uitwijzen wat voor effect dit heeft op de prestaties van Nederlandse universiteiten in de Leiden Ranking.”

© HOP. Bron: CWTS, Leiden Ranking.

 

 

Universiteit – volgorde in Leiden Ranking

Aantal publicaties 2010-2013

Deel in top-10-procent best geciteerd

1

Universiteit Leiden

5917

14.5%

2

Universiteit Utrecht

8947

14.3%

3

Vrije Universiteit Amsterdam

6587

14.2%

4

Universiteit van Amsterdam

8017

14.0%

5

Erasmus Universiteit Rotterdam

6628

13.7%

6

Universiteit Wageningen

4477

13.5%

7

TU Delft

4320

13.2%

8

Universiteit Maastricht

4090

13.1%

9

TU Eindhoven

3120

12.9%

10

Rijksuniversiteit Groningen

6951

12.9%

11

Universiteit Twente

2855

12.8%

12

Radboud Universiteit Nijmegen

6167

12.8%

13

Universiteit van Tilburg

1241

10.8%

© HOP. Bron: CWTS. Volgorde van Nederlandse universiteiten in de Leiden Ranking.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.