Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederlandse universiteiten behoorlijk innovatief

Negen Nederlandse universiteiten staan in de Europese top honderd van meest innovatieve universiteiten, aldus persbureau Reuters. Helemaal bovenaan staat de KU Leuven.

De TU Delft is op nummer zeven de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit. Ook Eindhoven scoort goed met een zestiende plaats. De VU staat niet in de top 100. Het is de eerste keer dat Reuters deze ranglijst maakt.

Patenten

In de ranglijst kijkt Reuters op allerlei manieren naar universiteiten en patenten: hoeveel patente vraagt de universiteit aan, hoeveel van die patenten zijn wereldwijd geldig, hoe vaak wordt ernaar verwezen in wetenschappelijke artikelen? Maar ook omgekeerd: hoe vaak verwijzen uitvinders in hun patentaanvraag naar een wetenschappelijk artikel van een bepaalde universiteit?

Dit alles zou een lijst moeten opleveren van instellingen “die zich het hardst inspannen om de wetenschap vooruit te helpen, nieuwe uitvindingen te doen en de wereldeconomie te stimuleren”, aldus Reuters.

Ranglijst Reuters

TU Delft

7

TU Eindhoven

16

Erasmus

26

Leiden

38

Utrecht

47

UvA

51

Twente

63

Groningen

68

Maastricht

76

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.