Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederland sleept negentien ERC Grants in de wacht

Jarenlang sleepte het Verenigd Koninkrijk de meeste Europese beurzen voor toponderzoekers in de wacht. Maar voor het eerst moet het Duitsland voor laten gaan. Nederland doet het nog altijd prima.

Advanced grants 2016 voor Nederlandse onderzoeksinstellingen

 

Universiteit van Amsterdam

3

Universiteit Utrecht

2

Universiteit Twente

2

Rijksuniversiteit Groningen

2

Universiteit Leiden

2

Radboud Universiteit Nijmegen

1

Wageningen Universiteit

1

TU Delft

1

VU Medisch Centrum

1

Erasmus Medisch Centrum

1

Centrum voor Wiskunde en Informatica (NWO)

1

Nederlands Kankerinstituut

1

KNAW

1

Bron ERC

In 2016 had de Europese Onderzoeksraad ERC voor 540 miljoen euro aan advanced grants te vergeven. Daarmee wordt onderzoek van ervaren wetenschappers betaald.

Van de in totaal 231 beurzen gingen er 45 naar wetenschappers van Duitse onderzoeksinstellingen. Het Verenigd Koninkrijk, dat in 2015 en ook in eerdere jaren met kop en schouders boven de concurrentie uitstak, moet nu genoegen nemen met 41 beurzen.

Bij de toekenning van ‘starting grants’ voor minder ervaren onderzoekers deden de Duitsers het in 2016 overigens ook al beter dan de Britten.

Minder beurzen

Het is onduidelijk of het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn schaduw vooruit werpt. De onderzoeksvoorstellen konden vanaf mei 2016 worden ingediend ingeleverd en toen maakten de Britse universiteiten zich al flink zorgen.

Zwitserland doet het dit jaar opvallend goed. Met 25 advanced grants streeft het Frankrijk (23 beurzen) en Nederland (19 beurzen) voorbij. Vorig jaar stond Nederland nog vierde in het landenklassement, al ontving het toen relatief iets minder beurzen.

Hogere score

ERC-voorzitter Jean-Pierre Bourguignon vindt het spijtig dat in 2016 nog geen tien procent van de onderzoekaanvragen gehonoreerd kon worden. Gelet op de voorziene stijging van het ERC-budget hoopt hij op een hogere score in de komende jaren.

Van de Nederlandse onderzoeksinstellingen ontvangt de Universiteit van Amsterdam de meeste advanced grants, namelijk drie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.