Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Moyaert wil tent van Abraham oprichten aan de VU

Hoogleraar Marianne Moyaert (foto) is benoemd op de Fenna Diemer Lindeboom leerstoel. Zij gaat vijf jaar onderzoek doen naar interreligieuze theologie. Wat houdt dat in?

“Ik doe fundamenteel onderzoek naar de vraag of het überhaupt mogelijk is de gelovige met een andere religieuze traditie te begrijpen. Volgens mij is volledig begrip niet mogelijk, maar we kunnen ons er wel in inleven en er iets van begrijpen. Als wij een zekere affiniteit hebben met een andere traditie, kunnen we er gaande weg zelfs veel van begrijpen. Als hoogleraar comparatieve theologie wil ik de praktijk van interreligieuze dialoog bevorderen. Over vijf jaar zou ik graag een centrum voor Scriptural Reasoning aan de VU hebben. In deze op te richten tent van Abraham kunnen joden, moslims en christenen elkaars Heilige Schriften lezen in elkaars aanwezigheid. Je blijft bij de tekst, maar neemt je eigen bagage mee. En je bespreekt dat onderling, maar hoeft het niet eens te worden. Debat is ook een vorm om God te leren kennen.

Vergelijk het met een relatie. Sommige conflicten moet je bespreken, sommige moet je laten rusten. Niet elk conflict is oplosbaar. Denk aan het familiebeeld van alle kinderen van Abraham. Dat is niet alleen harmonieus; er is ook rivaliteit, concurrentie en jaloezie. Voortdurend wegkijken van het conflict is problematisch, maar het conflict voortdurend willen oplossen is dat ook.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.