Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Morgen staking bij Amsterdam UMC

Bij zes universitaire ziekenhuizen leggen medewerkers dinsdag hun werk neer omdat ze meer loon en een lagere werkdruk eisen. Het is volgens vakbond FNV de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit.

De universitaire ziekenhuizen van Amsterdam, Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht doen mee aan de staking. Alleen Nijmegen ontbreekt. Het gaat om bijna 80 duizend medewerkers in alle beroepslagen van de ziekenhuizen, zoals onderzoekers, laboranten, schoonmakers en receptionisten.

Alle planbare zorg vervalt en alleen de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draaien door. Welke afdelingen er verder open blijven, verschilt per universitair ziekenhuis.

Op beide locaties van het Amsterdam UMC draaien enkele afdelingen zondagsdiensten, wat betekent dat er wordt gewerkt als in het weekend. De patiënten van wie de behandeling niet door kan gaan, zijn of worden tijdig op de hoogte gebracht. Poliklinische bezoeken, geplande opnames zonder operatie en spoedzorg gaan gewoon door.

Onderhandelingen

De staking komt voort uit stroef lopende cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Die bood voor dit jaar geen loonsverhoging. In 2022 zou er wel 3,5 procent loon bijkomen voor verpleegkundigen en doktersassistenten en 1 procent voor de overige groep werknemers in het ziekenhuis, plus een eenmalig bedrag van 750 euro. Voor 2023 ligt er nog geen bod.

“Wij vinden dat iedereen er qua koopkracht op vooruit moet gaan en dat gebeurt nu niet”, licht FNV-woordvoerder Danielle van Essen de onenigheid toe. De FNV eist een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle werknemers en een extra toeslag als medewerkers kort van tevoren worden opgeroepen.

Ook aan de werkdruk moet volgens de stakers meer gedaan worden. “Die was al hoog, maar de coronacrisis heeft dat nu onder een vergrootglas gelegd”, zegt Van Essen. Vakbond CNV wees het bod van de NFU eveneens af.

De NFU zegt dat ze gezien de financiële beperkte middelen onmogelijk aan alle wensen kan voldoen. “In onze optiek is ons gezamenlijk belang: er moet geld naar de zorg en naar zorgpersoneel vanuit Den Haag.”

Extra geld

Deze week werd duidelijk dat het demissionaire kabinet structureel 675 miljoen euro uittrekt om de salarissen in de zorg te verhogen. Een deel daarvan gaat naar het personeel in universitaire ziekenhuizen. Middeninkomens in de zorg gaan er door het extra geld 1,5 procent op vooruit.

De NFU is blij met het extra geld dat het kabinet uittrekt voor zorgpersoneel. Daar dringt de werkgeversorganisatie al langer op aan. De FNV noemt het een “eerste goede stap”, maar vindt het niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle zorgmedewerkers. De staking van dinsdag gaat dus gewoon door.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.