Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Minister wil niet met universiteiten praten over bindend studieadvies

Alle ophef ten spijt is minister Van Engelshoven niet van plan om universiteiten te vragen dit collegejaar het bsa te schrappen. Dat zei ze zojuist tijdens een Tweede Kamerdebat over het hoger onderwijs en de coronacrisis.  

Het zijn onvoorspelbare tijden, en dus krijgen alle hbo-studenten een jaartje uitstel van het bindend studieadvies (bsa). De universiteiten varen een andere koers: zij laten de beslissing over het bsa aan individuele opleidingen of instellingen.

Daar zijn veel wo-studenten het niet mee eens. Vanochtend stuurden acht studentenbonden een ‘bsa-brandbrief’ naar hun universiteitsbesturen. Een online petitie tegen het bsa aan de universiteiten is al meer dan 4.300 keer ondertekend.

Zwaar beroep

Ook oppositiepartij SP is het bsa liever kwijt dan rijk. Daartoe diende Kamerlid Frank Futselaar een motie in. Hij verzoekt de minister “een zwaar beroep te doen” op de universiteiten om het bsa voor het huidige collegejaar alsnog te schrappen.

Minister Van Engelshoven is ook geen groot fan van het bsa, heeft ze eerder laten weten. Maar om er opnieuw met de universiteiten over om de tafel te gaan? Dat ziet ze niet zitten.

Er is immers al uitvoerig over het bsa gesproken bij de voorbereidingen van het nieuwste servicedocument hoger onderwijs, zei ze in de Tweede Kamer. “Ik zie niet in dat hernieuwd overleg daar nog verandering in gaat brengen.”

Bovendien houden de universiteiten volgens haar de vinger aan de pols. Opleidingen die vertraging signaleren, kunnen alsnog coulancemaatregelen nemen. En voor individuele studenten die door de coronacrisis in de problemen komen, is uitstel ook altijd mogelijk.

‘Geen oordeel’

Ook D66 en GroenLinks deden een duit in het zakje, al richtten zij zich niet direct tot de minister. In een gezamenlijke motie riepen de twee fracties universiteiten op om dit jaar het bsa “niet onverkort” toe te passen, maar met een aangepaste – lees: minder hoge – norm te komen.

“Daar heb ik geen oordeel over”, reageerde Van Engelshoven, tot enige verwarring van de voorzitter. “Maar goed dat de Kamer in dit opzicht haar opvatting luid en duidelijk laat horen.”

Compensatie

De PvdA deed uit naam van de oppositie nog een nieuwe gooi naar financiële compensatie voor studenten die in coronatijd vertraging oplopen. Is de minister al bereid om daar maatregelen voor te treffen?

Ze heeft het de Kamer inmiddels al een keer of vijf, zes uitgelegd, verzuchtte de minister. Ze wil graag kijken wat er nodig is om vertraagde studenten te compenseren, maar pas als die vertraging zich daadwerkelijk voordoet. “Aan het einde van het studiejaar krijgen we een beeld van hoeveel studenten er later afstuderen.”

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de moties.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.