Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Miljoenensubsidie voor Nederlandse wiskunde

De wiskundeopleidingen zijn zo populair geworden dat docenten amper tijd overhouden voor hun onderzoek. Dus stelt wetenschapsfinancier NWO vier miljoen euro beschikbaar voor de komende twee jaar.

“Hoe dat geld precies ingezet gaat worden is nog niet duidelijk”, zegt Remco van der Hofstad van het Platform Wiskunde Nederland (PWN). “Maar het moet echt naar ondersteuning van wiskundig onderzoek. We zouden bijvoorbeeld jonge mensen kunnen aanstellen of internationale samenwerking kunnen stimuleren.”

Fundament

Want hoewel de wiskunde volgens het PWN “het onmisbare fundament van wetenschap, technologie en een groot deel van de maatschappij” is, komt het fundamentele onderzoek in de knel. Verder vinden wiskundigen moeilijk aansluiting bij de topsectoren en halen ze weinig geld uit Europese wetenschapsprogramma’s.

Wetenschappers zouden steeds meer tijd kwijt zijn aan lesgeven. In 2015 begonnen er volgens de Keuzegids Universiteiten 697 studenten aan een bacheloropleiding wiskunde of technische wiskunde. In 2010 waren dat er nog 353.

Deltaplan

Tijd dus voor een ‘Deltaplan voor de Nederlandse wiskunde’ met plannen voor onderwijs, onderzoek en voor de versterking van banden met andere disciplines en het bedrijfsleven. In het document staan ook aanbevelingen voor de lerarenopleidingen wiskunde en ideeën voor gespecialiseerde vakken voor niet-wiskundestudenten.

Het Deltaplan is eergisteren aangeboden aan onderwijsminister Jet Bussemaker. Zij kondigde aan dat een speciale ‘Wiskunderaad’ nu gaat kijken hoe alle plannen precies worden uitgewerkt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.