Mensen eten gewoon vlees, terwijl ze best weten dat dit slecht is voor de aarde, ontdekte Rianne Okkema (24, master communicatiewetenschappen) tijdens het schrijven van haar scriptie.
Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht?
“Nee, we kwamen er pas een week voor de deadline achter dat er een fout in de programmering van de vragenlijst zat, waardoor we niet konden meten of er verschil is tussen mensen die zelf argumenten hebben om geen vlees te eten en mensen die deze argumenten krijgen aangedragen. Dat was enorm balen, maar we hebben besloten om toch maar door te gaan met de data die er wel waren.”
Wat zou je met de kennis van nu anders aanpakken?
“Ik zou eerder willen beginnen met gestructureerd werken. En er vanaf het begin meer tijd insteken. Nu moest er aan het eind nog erg veel gebeuren.”
Wat was je grootste ontdekking?
“Dat mensen wel degelijk weten dat vlees eten niet goed is voor het milieu, maar dat ze het toch doen. Omdat ze het lekker vinden en dat belangrijker vinden dan milieuargumenten. In eerder onderzoek werd er soms van uitgegaan dat mensen zich niet van de nadelige effecten bewust zijn, maar dat is dus niet zo.”
Ben je goed begeleid?
“Ja, we moesten aan het eind nog een onderzoeksvraag omgooien. Daar heeft onze begeleider ons zelf mee laten worstelen. Dat gaf een gevoel van vertrouwen.”
Ga je hier nog iets mee doen?
“Niet heel direct, maar ik wil wel heel graag bij een reclamebureau voor duurzame merken werken. Of de communicatie verzorgen van een duurzaam bedrijf. Ooit heb ik meegewerkt aan reclamecampagnes voor McDonald’s, dat zou ik nu niet meer zo snel doen.”