Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Mensen vertrouwen wetenschap nog steeds

Burgers hebben nog altijd veel meer vertrouwen in de wetenschap dan in bijvoorbeeld de regering, kranten of vakbonden. Zelfs de rechterlijke macht geniet minder vertrouwen dan de wetenschap, meldt het Rathenau Instituut.

Drie jaar geleden peilde het Rathenau Instituut het vertrouwen van de burger in de wetenschap ook. Toen kwam er ongeveer hetzelfde uit, al zijn de nieuwe cijfers over het algemeen net iets lager.

Interessanter leven

De helft van alle ondervraagden denkt dat de wetenschap het leven interessanter zal maken met nieuwe technologieën. Anderen verwachten een bijdrage aan de luchtkwaliteit, een gezonder leven en een betaalbare energievoorziening.

Bij onderwerpen als migratie of inkomensongelijkheid denken mensen kennelijk minder snel dat de wetenschap iets kan uithalen. Meer dan driekwart verwacht daar weinig tot niets van.

Eigen parochie

Het maakt wel uit wie je naar het vertrouwen vraagt. Meer dan negentig procent van de gediplomeerde masters heeft veel vertrouwen in de wetenschap, tegen ongeveer de helft van de laagst opgeleiden in de samenleving.

Leeftijd en politieke oriëntatie (links of rechts) doen er evenmin toe, al zien de onderzoekers wel dat VVD-stemmers het meeste vertrouwen genieten, terwijl aanhangers van partijen als de SP, SGP en de PVV minder heil verwachten van onderzoek.

Ook wantrouwen

Als wetenschappers samenwerken met het bedrijfsleven, raken mensen overigens wat meer op hun hoede. “Er zijn ruim anderhalf keer meer mensen die vinden dat je wetenschappers moet wantrouwen als hun werk door het bedrijfsleven wordt gefinancierd”, aldus het rapport.

Eind augustus werd een deel van de resultaten al gepubliceerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.