Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Meer studenten dan ooit tevoren

Aan de Nederlandse universiteiten zijn dit jaar bijna 52 duizend studenten aan een bacheloropleiding begonnen: acht procent meer dan vorig jaar en meer dan ooit tevoren. Dat is mede aan alle buitenlandse studenten te danken.

Het zijn nog voorlopige cijfers die universiteitenvereniging VSNU geeft. Hier zitten bijvoorbeeld ook studenten tussen die van opleiding zijn veranderd en vorig jaar ook eerstejaars student waren.

Er kwamen ongeveer vier procent meer vwo’ers naar de universiteiten, is de inschatting. De totale stijging van acht procent komt goeddeels door de internationale studenten. Steeds meer buitenlandse studenten weten de Nederlandse universiteiten te vinden.

Ambitieuzer

Daar zijn de universiteiten blij mee. Het onderwijs wordt er beter van, zeggen ze. De international classroom is een ‘rijke leeromgeving’ en internationale studenten zorgen voor een ‘ambitieuzer studieklimaat’.

Vorig jaar zagen de universiteiten het aantal eerstejaars nog dalen. Dat was het eerste jaar waarin nieuwe studenten geen basisbeurs meer kregen. Die daling was voorzien. Veel scholieren gingen in de jaren ervoor na hun eindexamen meteen studeren en namen geen tussenjaar, zodat ze de basisbeurs nog meepikten. Dat leidde in die jaren tot een ‘boeggolf’ van eerstejaars.

Brede bachelors

Vooral brede bachelors als liberal arts & sciences trekken dit studiejaar meer belangstelling: het aantal eerstejaars stijgt van ruim tweeduizend naar bijna drieduizend. Maar ook alle andere studierichtingen konden meer eerstejaars verwelkomen. Studies in de sectoren gedrag & maatschappij, economie, taal & cultuur en landbouw kregen negen procent meer bachelorstudenten binnen.

De techniekopleidingen zagen de instroom met drie procent stijgen. Die worden onderhand zo populair dat de technische universiteiten voor sommige opleidingen een studentenstop overwegen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.