Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Meer dierproeven aan universiteiten en UMC’s

Universiteiten en academische ziekenhuizen gebruikten in 2011 bijna 242 duizend proefdieren. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren.

Gisteren bekritiseerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren het aantal dierproeven in Nederland. Het zijn er bijna zeshonderdduizend, zei ze in de Tweede Kamer, en nog eens een half miljoen dieren is ongebruikt als ‘overtollige voorraad’ gedood.

Grote voorraad

Haar cijfers kloppen. In 2011 zijn in Nederland 590 duizend dierproeven verricht en 530 duizend potentiële proefdieren uit de voorraad gedood, bleek afgelopen december uit een rapport van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit. In 2007 waren dat er 205 duizend. Jarenlang daalde het aantal proefdieren juist.

Vooral muizen zijn populair

Universiteiten en universitaire medische centra (UMC’s) gebruikten 241.849 proefdieren. Vooral muizen zijn populair, maar ook met tienduizenden ratten, kippen en vissen is geëxperimenteerd. In het rapport staat niet hoeveel dieren er bij wetenschappelijke instellingen ongebruikt zijn gedood.

Het Erasmus MC gebruikte verreweg de meeste proefdieren: bijna 49 duizend. Ruim 32 duizend daarvan waren muizen. Verder zijn er proeven uitgevoerd op meer dan achtduizend vogels. Het VUmc gebruikte de minste dieren van alle academische ziekenhuizen. Van de universiteiten doen Utrecht en Groningen de meeste proeven: elk bijna 25 duizend. De VU is de 6de universiteit in het rijtje. (Zie hier het Advalvas-dossier Leven en Dood in het Proefdiercentrum.)

Protest

Af en toe flakkert het protest tegen dierproeven op. Bij de Maastrichtse dies natalis demonstreerden deze maand activisten in hondenpakken tegen het gebruik van “tientallen honden en bijna tweehonderd konijnen” als proefdier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.