Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Meer dan 300 duizend studenten op de universiteiten

Dit studiejaar tellen de universiteiten voor het eerst meer dan 300 duizend studenten. Eén op de vijf, 60 duizend studenten in totaal, is uit het buitenland hierheen gekomen.

Dat meldt universiteitenvereniging VSNU vandaag. Het aantal eerstejaars is gegroeid en ouderejaars studenten bleven langer ingeschreven staan. In totaal is het aantal studenten met 4 procent toegenomen.

Op de Vrije Universiteit loopt een record aantal van 26.374 nieuwe studenten rond, werd gisteren al bekendgemaakt. Dat is een toename van ruim 7 procent in totaal en 18 procent voor de eerstejaars bachelorstudenten.

De bacheloropleidingen van alle universiteiten zagen de instroom van nieuwe studenten met 1 à 2 procent groeien ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vwo’ers bleef ongeveer gelijk, dus de groei is toe te schrijven aan internationale studenten en studenten uit het hbo. In totaal is het aandeel internationale studenten toegenomen van 19 naar 20 procent. Aan de VU is dat 16 procent.

Langer studeren

Bij de masteropleidingen is de groei van de instroom 3 procent. Dat het totale aantal inschrijvingen (inclusief ouderejaars) nog harder groeit, ligt aan studenten die langer ingeschreven blijven staan dan voorheen.

Hoe dat kan, weet de VSNU nog niet. Misschien doen ze langer over hun opleiding, maar het zou ook kunnen dat de universiteiten met succes de studie-uitval bestrijden en minder studenten tussentijds afhaken.

Natuur en gedrag

Er zou een “forse groei” zijn in het aantal studenten in de sectoren natuur en gedrag & maatschappij. Ook recht, economie en techniek zouden volgens het persbericht groeien.

Maar details kan de universiteitenvereniging nog niet geven, omdat de tellingen nog gecheckt en eventueel bijgesteld moeten worden. In februari volgen de definitieve cijfers.

Geld gevraagd

De universiteitenvereniging neemt de gelegenheid te baat om voor extra geld te pleiten. De groei zorgt voor “een nog grotere druk op onze medewerkers en financiën”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg.

Ook pleiten de universiteiten opnieuw voor “betere sturingsinstrumenten” om de toestroom van internationale studenten te beheersen. Daar werkt de minister al aan. Ze wil onder meer een numerus fixus voor internationale tracks mogelijk maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.