Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Malinese boeren uit hun isolement dankzij VU

De tijd dat ongeletterde computerloze Malinese boeren alleen met hun buurman kunnen communiceren is voorbij. Onderzoekers van het Centre for International Corporation (CIS) ontwikkelden verschillende telefoonapplicaties waarmee boeren op grote schaal kunnen communiceren. De boeren hebben geen hippe smartphones, maar een simpele Nokia, en dat werkt.

Modibo, een Malinese boer in een afgelegen dorpje, heeft twintig liter honing te koop. Hij raakt het aan de straatstenen niet kwijt, heeft maar twee buren en die lopen al over van de honing. De rest van het dorp is een aantal kilometer verderop. Op Marktplaats.nl zetten gaat niet, want hij kan niet schrijven en heeft bovendien geen internet.

Koe kwijt

Voorheen bleef Modibo met de honing zitten, maar nu belt hij met zijn oude Nokia de lokale radio. Hij spreekt zijn bericht in en als de radioredacteur zijn bericht selecteert, hoort de hele omgeving over zijn honing.

“Iedereen luistert daar naar de hele dag naar de radio, zo’n tachtigduizend mensen tegelijk in ongeveer honderd bij elkaar gelegen dorpen”, legt Anna Bon van het CIS uit. Via dit systeem kunnen de Malinezen niet alleen handelen, maar ook korte berichtjes plaatsen. Als er iemand overleden is bijvoorbeeld, of een boer is een koe kwijt. Dit soort advertenties kosten de boeren een klein donatie en dat genereert weer inkomsten voor de radio.

Geiten ingeënt

Ook ontwikkelden de onderzoekers een soort groepsemailsysteem, maar dan zonder email. Een vaste groep boeren wisselt daarbij via een platform spraakberichten met elkaar uit via een voicemailsysteem. Als bijvoorbeeld de geiten aanstaande maandag worden ingeënt, dan stuurt de inenter een voicemail naar het geitenboerenplatform. 

Zogenaamde speach to textsystemen waren er al voor Nederlands en Engels en Chinees en dergelijke, maar niet voor kleine Afrikaanse talen. Bon: “Dit maakt het communiceren van dit soort mededelingen een heel stuk gemakkelijker.”

Het systeem is gratis en vrij toegankelijk voor alle boeren in Mali. “We hopen dat door de toegankelijkheid van het systeem andere organisaties inhaken door soortgelijke apps te ontwikkelen.”

Het systeem is nog steeds in ontwikkeling. Als boeren ergens ontevreden over zijn, geven ze feedback en past CIS de applicatie aan.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.