Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Louise Gunning voorzitter Nationale Wetenschapsagenda

Voormalig UvA-voorzitter Louise Gunning, opgestapt na de bezetting van het Maagdenhuis, heeft een nieuwe bijbaan in de academische wereld. Ze wordt voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda.

Gunning is de opvolger van hoogleraren Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, die de wetenschapsagenda afgelopen najaar hebben gepresenteerd.

Deskundig en inspirerend

De Nationale Wetenschapsagenda is een soort ‘reisgids’ voor wetenschappelijk onderzoek. Hij bestaat uit 140 vragen over bijvoorbeeld medicijnen, religie, ouderdom, overgewicht, opvoeding, transport, duurzaamheid en nog veel meer.

Momenteel werkt de stuurgroep van de wetenschapsagenda aan enkele ‘exemplarische routes’ door de agenda heen. Dat zijn mogelijke samenwerkingsverbanden van wetenschappers die aan verwante vragen werken.

De stuurgroep heeft unaniem voor Gunning gekozen. Zij zou deskundig en inspirerend zijn en ook de nodige bestuurlijke ervaring hebben om het proces te leiden. Ze is momenteel president-commissaris van luchthaven Schiphol, universiteitshoogleraar aan de UvA en kroonlid van de SER.

Negatieve reacties

Als voorzitter van de UvA-HvA maakte Gunning inschattingsfouten toen het Maagdenhuis werd bezet in protest tegen het ‘rendementsdenken’ aan de universiteit en de bezuinigingen aan de faculteit geesteswetenschappen. Ze had de onrust onderschat, zei ze tegen NRC Handelsblad. Ook had ze de negatieve reacties niet zien aankomen toen ze met een dwangsom van honderdduizend euro per dag dreigde als de bezetters niet uit zichzelf zouden vertrekken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.