Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Lezers hebben nog steeds weinig invloed op media

Ondanks de opkomst van alle online nieuwskanalen, bepalen de krant, televisie en radio nog altijd voornamelijk wat de lezer aan nieuws onder ogen krijgt. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Kasper Welbers, die vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit.

Welbers deed onderzoek naar de selectie van nieuws in de traditionele en digitale media, waaronder diverse kranten, het NOS- en RTL-journaal, De Wereld Draait Door en nieuwssites als GeenStijl en Fok.nl. Journalisten hebben meer informatie dan ooit tevoren over wat hun publiek wil lezen, door het meten van kliks, reacties en retweets op social media, maar toch doen ze daar weinig mee.

ANP bepaalt

Het nieuws blijkt zelfs meer dan vroeger gebaseerd te worden op wat het ANP de nieuwsorganisaties voorschotelt. Volgens Welbers is dit te wijten aan de doorlopende stroom van informatie die de media moeten volgen om bij te blijven. De persberichten van Nederlands enige persbureau worden daarom graag gebruikt, omdat het een snelle en goedkope manier van informatiegaring is.

De populariteit van een nieuwsbericht wordt wel vaak bijgehouden, maar journalisten blijven het nieuws selecteren waarvan zij vinden dat het belangrijk is, ongeacht de interesses van het publiek. Of dat erg is, daarover velt Welbers geen oordeel. Maar het nieuws gaat nu in ieder geval niet alleen maar over Justin Bieber, met al zijn likes.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.