Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Lerarenopleidingen vorig jaar al verbeterd

De VU heeft al in 2014 aanpassingen gedaan aan de lerarenopleidingen, direct nadat de visitatiecommissie had vastgesteld dat een aantal onderdelen van de opleidingen onder de maat was. Dat schrijft ze op haar website.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) publiceerde vorige maand het eindoordeel over de lerarenopleidingen op Nederlandse universiteiten. Daaruit bleek dat de VU-opleidingen alleen door de keuring komen als ze een aantal zaken verbeteren. Daar was het onderwijsinstituut dus alvast mee begonnen.

Kwaliteit onder de maat

Een van de aanpassingen aan de lerarenopleidingen is de praktijkopdracht. Die is volgens het bericht al sinds mei 2014 verzwaard. De visitatiecommissie had namelijk vastgesteld dat ‘de academische kwaliteit van een aantal bestudeerde eindwerken onder de maat is.’

Tweejarige educatieve masters

Behalve deze snelle verandering is de VU momenteel ook bezig om de universitaire lerarenopleidingen heel anders in te richten. Als alle plannen worden goedgekeurd door de NVAO komt er een tweejarige educatieve master in de domeinen talen, bèta, economie en maatschappijleer en een postgraduate traject voor doorstromers uit wo-masters.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.