Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Knoop doorhakken helpt tegen uitstelgedrag’

Om uitstelgedrag aan te pakken is het nodig om een doel te hebben en negatieve gevoelens te accepteren, zegt promovendus Lennart Visser. Hij promoveerde 23 januari bij de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen.

“Studenten die veel last van uitstelgedrag hebben, halen minder studiepunten. Daarom heb ik onder pabo-studenten onderzoek gedaan om te kijken hoe je uitstelgedrag kunt voorkomen.

De studenten die weinig uitstelden, waren de studenten die op de goede plek zaten. Ze wilden erg graag leraar worden en werkten daar hard voor. Mijn advies aan studenten die veel uitstellen is: een knoop doorhakken. Wil je deze opleiding echt doen? Ga er dan voor. Of ga iets anders studeren.

Negatieve gedachten

Veel uitstellers hebben last van negatieve gedachten. Zodra ze achter hun bureau zitten, weten ze niet hoe ze het moeten aanpakken of ze gaan over zichzelf twijfelen. 

Bij de cursus die ik ontwikkelde, leerde ik studenten om zich op hun ideaal te concentreren en verbinding te maken met hun persoonlijke kwaliteiten. Dat hoeft maar een paar seconden te duren. Negatieve gevoelens moeten ze niet wegduwen, die leren ze accepteren. Dan gaat het studeren vanzelf beter.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.