Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Keuzegids: VU stijgt naar tweede plek

De Nederlandse universiteiten zijn groter dan ooit, maar studenten lijden daar niet onder: ze zijn enthousiast over het onderwijs en studeren vlot door, meldt de nieuwe Keuzegids universiteiten.

“Er is geen ‘foute keuze’. Kies wat bij je past en laat je niet gek maken”, schrijft de redactie in het voorwoord van de Keuzegids universiteiten 2020, die vandaag is verschenen. “De kwaliteit van de Nederlandse universiteiten is goed.”

Want studenten geven opnieuw hogere oordelen in de Nationale Studenten Enquête en vwo’ers behalen ook sneller dan voorheen hun diploma, zegt de redactie, die studiekiezers wegwijs wil maken in de universitaire bacheloropleidingen die ze kunnen kiezen.

Opmars VU

Toch is de ene universiteit volgens de makers beter dan de andere. Zoals ieder jaar staat er een ranglijst in. Bij de brede, klassieke universiteiten staat de Radboud Universiteit Nijmegen bovenaan, maar opvallend is vooral de nummer 2: de Vrije Universiteit.

Jarenlang bungelde de VU Amsterdam samen met stadsgenoot UvA onderaan, maar de VU is nu aan een opmars bezig, terwijl de UvA nog altijd hekkensluiter is. Het scherpe oordeel van studenten heeft kennelijk niet zoveel met de ligging in de Randstad te maken, zoals critici van studentenenquêtes soms zeggen.

Brede, klassieke universiteiten

Nijmegen RU

64,5

A’dam VU

61,5

Utrecht UU

59,5

Groningen RUG

59,5

Leiden/Den Haag UL

59

A’dam UvA

53,5

Bron: CHOI 2020

Wageningen beste

Bij de overige universiteiten staat Wageningen nog altijd met kop en schouders bovenaan, terwijl de Erasmus Universiteit Rotterdam de rij sluit. De Wageningse universiteit behaalt al sinds 2004 de meeste punten in de Keuzegids.

Ook de hoogst beoordeelde opleiding in de Keuzegids is van Wageningen: plantwetenschappen. In het rijtje van best scorende opleidingen in de gids staat overigens ook een opleiding van de UvA: Nieuw-Griekse taal en cultuur. De bachelor biologie van de VU staat ook in de top.

Overige universiteiten

Wageningen UR

74

Enschede UT

68,5

Open Universiteit

67

Maastricht UM

64

Tilburg TiU

62

Eindhoven TU/e

59,5

Delft TUD

58,5

Rotterdam EUR

55

Bron: CHOI 2020

Data onbetrouwbaar

Het had niet veel gescheeld of er waren helemaal geen nieuwe oordelen beschikbaar gekomen voor deze editie van de Keuzegids. Er waren grote problemen met de uitvoering van de NSE, waardoor de data niet betrouwbaar waren. Pas na een reparatie, waar statistiekbureau CBS op toezag, konden ze alsnog worden gebruikt.

Voor de hogescholen kwam dat te laat. Zij hadden inmiddels zo weinig vertrouwen in de data van dit jaar, dat ze hun medewerking opschortten. Minister Van Engelshoven wil alle bekostigde universiteiten en hogescholen volgend jaar verplichten om mee te doen.

Best beoordeelde opleidingen

Universiteit

Score

Plantenwetenschappen

Universiteit van Wageningen

96

Technische natuurkunde

Universiteit Twente

90

Archeologie

Rijksuniversiteit Groningen

90

Nieuw-Griekse taal en cultuur

Universiteit van Amsterdam

88

Liberal arts and sciences: global challenges

Universiteit Leiden

88

Minorities & Multilingualism

Rijksuniversiteit Groningen

88

Moleculaire levenswetenschappen

Universiteit van Wageningen

86

English Language and Culture

Rijksuniversiteit Groningen

84

Oude Nabije Oosten-studies

Universiteit Leiden

84

Business Administration

Nyenrode Breukelen

84

Tandheelkunde

Radboud Universiteit Nijmegen

84

Biomedische Wetenschappen

Universiteit Leiden

84

Milieu-natuurwetenschappen

Open Universiteit (afstandsonderwijs)

84

Biologie

Vrije Universiteit Amsterdam

84

Biologie

Universiteit van Wageningen

84

Global Responsibility and Leadership

Rijksuniversiteit Groningen

84

Liberal Arts and Sciences (UCM)

Universiteit Maastricht

84

Liberal Arts and Sciences (UCV)

Universiteit Maastricht

84

Bron: Keuzegids

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.