Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Kenniscoalitie’ wil er minstens 300 miljoen bij

Het kabinet moet de uitgaven aan onderzoek en innovatie elk jaar laten groeien met 300 à 380 miljoen euro. Dit geld zou boven op de miljarden uit het aangekondigde Nationaal Groeifonds moeten komen.

Zonder die extra investeringen raakt Nederland achterop bij landen als Duitsland en Denemarken, stellen bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en onderzoeksfinancier NWO, die zichzelf de Kenniscoalitie noemen.

Dankzij dat extra overheidsgeld zal ook het bedrijfsleven dieper in de buidel tasten, is de verwachting van deze coalitie. De voorspellingen daarover zijn vaag, laat staan dat er harde toezeggingen zijn.

Basis

De leden van de coalitie hebben hun ideeën in acht pagina’s samengevat. Het extra geld zou voor het grootste deel naar de ‘basis’ van onderzoek en innovatie moeten gaan, oftewel naar ongebonden onderzoek. De rest is bedoeld voor ‘thematisch’ onderzoek.

Zo geeft de coalitie tegenwicht aan het Nationaal Groeifonds, dat juist projecten wil bekostigen die goed zijn voor het ‘groeivermogen’ van Nederland. Dat is dus vooral thematisch onderzoek.

Als het kabinet (of de volgende coalitie) ernaar luistert, komen de Nederlandse uitgaven rond het jaar 2030 in de buurt van 3 procent van het BBP (een percentage dat de Europese landen twintig jaar geleden met elkaar als streefcijfers hebben afgesproken).

Tien jaar is ver weg, dus het is afwachten of de voorspellingen uitkomen. Hoe dan ook zijn investeringen in kennis en innovatie goed voor het herstel van de economie na de coronacrisis, meent de coalitie.

Onzekere berekeningen

De Kenniscoalitie verwijst naar de Rabobank. Voor elke extra euro die het kabinet aan R&D uitgeeft, zou de samenleving volgens deze bank 4,50 terugkrijgen. Het zijn wel onzekere berekeningen, staat erbij.

Het document komt niet uit de lucht vallen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om met de Kenniscoalitie in gesprek te gaan over het behalen van de 3-procentnorm. Duitsland zit er inmiddels al boven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.