Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kamervragen over toponderzoek dat geen beurs meer krijgt

D66 maakt zich zorgen over het Nederlandse stelsel van wetenschapsfinanciering nu het wereldberoemde ‘zwarte gat-project’ geen geld meer krijgt.

De wetenschap stond op zijn kop toen begin april de eerste foto van een zwart gat werd gepresenteerd. Maar liefst zes persconferenties kwamen er wereldwijd aan te pas. Aan het project, de Event Horizon Telescope, werkten ook Nederlandse wetenschappers mee.

Maar er lijkt een einde te komen aan de Nederlandse rol in het onderzoek. Wetenschapsfinancier NWO stopt er geen geld meer in, meldde de Volkskrant. Vier verzoeken om vervolgfinanciering werden afgewezen.

Kern van het probleem

Toch gek dat dit project wereldwijd loftuitingen krijgt en prestigieuze prijzen ontvangt, maar vervolgens niet door de voorronde van NWO komt, vindt D66. Is het wel wenselijk dat zulk onderzoek ‘op wereldtopniveau’ het zonder structurele financieringsstroom moet doen? En hoe hangt dit samen met de lage slagingspercentages en de hoge werkdruk die wetenschappers ervaren bij het aanvragen van geld voor hun onderzoek?

Dat is de kern van het probleem van de Nederlandse wetenschapsfinanciering, reageren verschillende onderzoekers op Twitter. Er is een vaste voet nodig om dit soort basisonderzoek altijd mogelijk te maken, stellen zij.

Iedereen gelijk

Onderzoeksfinancier NWO laat aan de Volkrant weten niet op individuele gevallen te reageren. Een onafhankelijke commissie van collega-onderzoekers beoordeelt de aanvragen en zij behandelt “mensen met een prominente staat van dienst” niet anders dan anderen. 

De minister beantwoordt Kamervragen meestal binnen enkele weken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.