Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kabinet ziet wel wat in proefdiervrije wetenschap

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet wel wat in een investeringsfonds voor proefdiervrije wetenschap. Als genoeg partijen daar geld in willen storten, betaalt het kabinet de aanloopkosten.

Het ‘fonds proefdiervrije innovaties’ moet onderzoek en innovaties financieren “waardoor de afhankelijkheid van dierproeven afneemt”, aldus een advies van onder meer wetenschappers, bedrijfsleven en Stichting proefdiervrij. In dat fonds kunnen allerlei potjes die nu al bestemd zijn voor dergelijk onderzoek worden samengevoegd.

Wereldleider

Als het aan Dijksma ligt is Nederland in 2025 ‘wereldleider’ in proefdiervrij onderzoek. “Ik wil de ambitie van de denktank overnemen”, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Ze wil over de oprichting van een fonds overleggen met betrokkenen als onderzoeksfinancier NWO, onderzoeksinstituut TNO en het RIVM.

De laatste cijfers over aantallen dierproeven stammen uit 2013. In dat jaar werden in Nederland 526.593 dierproeven uitgevoerd. Meer dan de helft (53 procent) was in het kader van wetenschappelijk onderzoek, vier procent van de proeven werd uitgevoerd voor onderwijs en training. De rest van de proeven werd gedaan voor diagnostiek, het ontwikkelen of testen van geneesmiddelen en vaccins of om de schadelijkheid van bepaalde stoffen te testen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.