Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Kabinet haalt ambitie onderzoeksinvesteringen niet

De overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie houden geen gelijke tred met de groei van de economie. Tot 2020 dalen de investeringen van 6,2 naar 6 miljard euro per jaar.

Het Rathenau Instituut zet jaarlijks op een rij wat Nederland de komende vier jaar uitgeeft aan onderzoek en innovatie. De totale overheidssteun daalt tussen nu en 2020 van 0,89 naar 0,79 procent van het bruto binnenlands product (BBP), blijkt uit het vandaag verschenen rapport. Qua investeringen in research & development is Nederland in Europa een middenmoter.

Gat

Alleen de directe investeringen in universitair onderzoek groeien tot 2020 nog licht en het niet-toepassingsgerichte onderzoek levert relatief weinig in.

De doelstelling van het kabinet om in 2020 – samen met het bedrijfsleven – 2,5 procent van het BBP aan research & development uit te geven is nog ver weg, concludeert het Rathenau Instituut. “Er ligt nog een opmerkelijk gat tussen ambitie en realiteit.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.