Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Jonge Akademie krijgt er twee VU-leden bij

Filosoof Jeroen de Ridder en literatuurwetenschapper Kristine Steenbergh zijn gekozen als lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

Elk jaar worden er tien nieuwe wetenschappers lid. Ze moeten vernieuwend onderzoek hebben gedaan en een brede belangstelling hebben voor  wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap van de Jonge Akademie  is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden is pas in juni 2017.

Woede

Jeroen de Ridder doet onderzoek naar kennis en democratie. Hij hield zich onder meer bezig met de vraag of groepen mensen ook intellectuele deugden kunnen hebben. En wat het effect is van de ‘verabsolutering’ van de natuurwetenschappen.

Kristine Steenbergh onderzoekt de geschiedenis van emoties als woede, wraakzucht en compassie. Zij brengt die in verband met hedendaagse maatschappelijke thema’s als de vluchtelingencrisis en genderverhoudingen. Steenbergh is ook één van de oprichters van het Environmental Humanities Center.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.