Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Jong drinken maakt geen probleemdrinker

Lot Geels deed onderzoek naar erfelijke factoren bij drankgebruik. Waarom drinkt de een meer alcohol dan de ander? Ze promoveert 4 februari bij de faculteit Psychologie en Pedagogiek.

Hersenschade

“Het is aangetoond dat mensen die vroeg beginnen met drinken ook op latere leeftijd meer en problematischer alcohol gebruiken. Er wordt vaak gedacht dat het jong drinken een schadelijk effect op het brein heeft, waardoor jonge drinkers later een verhoogd risico op alcoholisme hebben. Met gegevens uit het Nederlands Tweelingen Register heb ik gekeken of er een direct verband is.

Tweelingparen

Ik heb ongeveer 120 eeneiige tweelingparen onderzocht waarbij één tweelinghelft vroeg begon met de drinken en de ander later. Deze tweelingen deelden niet alleen dezelfde genetische achtergrond, maar ook alles wat in hun vroege jeugd gebeurd is. Uiteindelijk bleek verhoogd alcoholgebruik op latere leeftijd niet door drinken op jongere leeftijd te komen. Tweelingpartners die jong dronken, gebruikten als volwassene evenveel alcohol als hun broer of zus die laat begonnen was.

Probleemdrinker

Mijn onderzoek ging trouwens puur over de leeftijd waarop mensen beginnen met drinken. Heel veel drinken op jonge leeftijd kan wel je hersens zodanig beïnvloeden dat je al volwassene een grotere kans hebt om probleemdrinker te worden.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.