Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Column
& Blog

Wout van Zaale derdejaars bachelor politicologie

Spruitjeslucht

Een gezond 2024! We zijn begonnen aan een nieuwe ronde om de zon en dat is te merken in ons boodschappenmandje. Per 1 januari betaalt de Nederlandse consument meer belasting over frisdranken en meer accijns over alcohol en tabak.

Spruitjeslucht

Verder is het voedselkeuzelogo Nutri-Score ingevoerd en zijn vapes met een smaakje verboden met ingang van het nieuwe jaar.
De reacties op dergelijke besluiten tijdens verjaardagen, onder nieuwsartikelen en in straatinterviewtjes zijn inmiddels voorspelbaar: betutteling, aldus de gewone man. Zijn besnorde prototype bepleitte in het programma Vandaag Inside dat “die heertjes daar in Den Haag eens relevante problemen moeten oplossen in plaats van ons te heropvoeden”, toen de gewraakte suikertaks ter tafel kwam.

Volwassen mannen met grote monden (en niet zelden een lichaam dat meteen een van de grootste argumenten is voor preventieve gezondheidswetgeving) beginnen te krijsen bij elke nieuwe maatregel die ons in 2024 een tikje minder ongezond moet maken. Als een koppige kleuter die zijn kaken stijf op elkaar gedrukt houdt wanneer er een bord spruitjes voor zijn neus staat.

Terwijl nou juist kinderen alle recht zouden hebben om te klagen. Wanneer die aan hun nieuwe ronde om de zon beginnen, mogen ze hun klasgenootjes trakteren op plastic dienbladen vol zoetigheid. Althans, dat was altijd zo.
Op steeds meer basisscholen is een traktatiebeleid ingevoerd waarbij suikerhoudende snacks uit den boze zijn. Alleen de zogeheten peer-egels en Minion-bananen komen nu het klaslokaal in. En de kinderen, die moeten dat maar slikken – letterlijk. Er zijn zelfs scholen die totaal afscheid hebben genomen van het idee dat een jarige leerling trakteert.

Drastische maatregelen dus. Dat zouden we eens moeten proberen bij de volwassenen, joh. Het land zou te klein zijn. Wanneer de huidige jeugd ook maar een fractie van hun halsstarrigheid in zich had, stond het Malieveld vol woedende Eastpak-koters die handgeschreven bordjes omhooghielden met teksten als: ‘Wie zoet is, krijgt lekkers!’ of ‘Weg met peer-egels, nieuwe trakteerregels!’
Maar de piepjonge gedupeerden beschikken over een aanpassingsvermogen waarvan de opgegroeide inwoners van dit land nog een hoop zouden kunnen leren. Ook als elke lekkernij ze wordt ontnomen, blijven ze zoetjes luisteren naar de juf.

Alleen de zogeheten peer-egels en Minion-bananen komen nu het klaslokaal in

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.