Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

ISO wil promovendi voor de klas

Promovendi kunnen helpen tegen het groeiende lerarentekort, oppert studentenorganisatie ISO. Talentvolle jongeren zullen wellicht vaker voor het onderwijs kiezen, als ze tegelijkertijd kunnen promoveren.

Volgens de Onderwijsraad dreigt er een groot tekort aan universitair opgeleide docenten in het voortgezet onderwijs. De raad deed een aantal voorstellen om die trend te keren en het ISO voegt er nog een idee aan toe: de ‘promodoc’.

Verplicht

Gewone promovendi verzorgen vaak een deel van het onderwijs aan hun faculteit. Promodocs gaan ook lesgeven, maar dan aan leerlingen in het basis- of voortgezet onderwijs. Ze krijgen een onderwijsaanstelling van twee dagen in de week en besteden de rest van hun tijd aan een promotie.

Er zou volgens het ISO zoveel geld beschikbaar moeten zijn, dat het ‘promodoc-programma’ tot extra promotieplekken leidt. De promodocs zouden wel een ‘leer-werktraject’ of een educatieve minor moeten volgen om hen voor te bereiden op het lesgeven. Zo’n minor zou verplicht moeten worden in de tweejarige onderzoeksmasters.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.